Her Mevsim Shecarf'ta
Giriş Yap
Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Kırışmayan Kumaş Çeşitleri Nelerdir ?

05-05-2023 21:34
Kırışmayan Kumaş Çeşitleri Nelerdir ?

Giysilerin ütülü ve temiz olması önem verilen bir durumdur. Ancak sürekli olarak giysilerin ütülü olmasına dikkat etmek birçok kişi için zor oluyor. Günlük koşuşturmacalar, işe ve okula yetişmeye çalışmak, kısıtlı zaman ile birlikte artık daha çok kırışmayan kumaşlar ile üretilen giysiler tercih ediliyor. Peki kırışmayan kumaş nedir? Çeşitleri nelerdir? Bunları bilmeniz halinde giyim alışverişinizde de bu yönde seçeneklerinizi belirli bir kategoride inceleyebilir, hızlı bir şekilde alışverişinizi tamamlayabilirsiniz. 

Kırışmayan Kumaş Çeşitleri

Kumaşların düz bir formda olması, katlama izinin olmaması, kırışık olmaması elbette hoş bir görüntüdür. Ancak artık moda anlayışı içerisinde kendiliğinden salaş ve kırışık bir görünümde olan kumaşlarda revaçta olmaya başlamıştır. Ekstra olarak ve en önemlisi de  kişiler ütüleme işlemine zaman ayırmak istemediklerinde kırışmayan kumaş ile bu sorununu çözebilirler. Üstelik şık bir görünümle bunu sağlamış olurlar. Gün içerisinde hareketleriniz sonucunda kırışmayacak veya dolabınızda askılıktan direkt giyilmeye hazır olarak kullanabileceğiniz kırışmayan kumaş çeşitleri şöyle sıralanır;


Yün kumaş: Daha çok kış ayları için tercih edilen yün, kırışmayan yapısı ile ev tekstili ve kişisel giyim üzerinde de tercih edilir. Sıcak tutan yapısı vardır.

Polyester kumaş: Sentetik bir yapıdadır. Yüksek life sahip olmasıyla kırışmazlar. Kişisel giyim çeşitlerinde, şal ve eşarp çeşitleri üretiminde, ev tekstilinde kullanılırlar.

Likralı kumaş: Elastik yapısı ile bilinirler. Bu da kırışık bir görünüm oluşturmalarını engeller. Ütüye gerek duymazlar. Eşarp veya şal kumaşları arasında da en fazla tercih edilen modellerdendir.

Naylon kumaş: Sentetik yani laboratuvar ortamında üretilen kumaş türlerindendir. Seri üretim noktasında tercih edildiği giysi çeşitleri vardır. Çabuk kırılmayan yapısı sayesinde kırışmazlar. Çabuk kururlar. Ütülenmeleri tavsiye edilmez. Ütü, ürünün yapısını bozabilir ve kullanılamaz hale getirebilir.

Kaşmir kumaş: Doğal bir kumaş türü olan kaşmir, keçi yünü ile üretilir. Yumuşak yapısı ile kırışmayı önler. Doğal bir parlaklığı vardır. Temizliği sonrasında düz bir şekilde asılarak ya da yere serilerek kurumaya bırakılır. Ütüleme işlemi gerektirmez.


Bunlar dışında mikrofiber kumaş, keçe kumaş, polar ve havlu kumaş, jakarlı kumaş da kırışmayan kumaşlara örnek verilebilir. 

Kumaşlar Neden Kırışır?

Merak edilen “kumaşlar neden kırışır” sorusu aslında tamamen kumaş özelliği bazında ele alınabilir. Her kumaş için kırışma aynı sebepten dolayı yaşanmayabilir. Kimi kumaşlar en ufak harekette, katlamada aşırı kırışabilir. Ancak bazılarında bu oran biraz daha düşük olabilir. Kumaşların neden kırıştığını şu maddeler ile açıklayabiliriz;


Kırılma özelliği yüksektir. Çok çabuk kırılgan yapıları ile kumaşlar kırışır.


Kumaş içeriğindeki lif bileşimi de kırışma durumunu belirler. Doğal kumaşlar özel bir işleme tabi tutulursa, lif bileşimleri güçlü olur ve kırışmaz. 


Kumaş içeriğinde liflerin kıvrılma derecesi de kırışıklığı etkiler. Lifler ne kadar fazla kıvrılma oranına sahipse kumaş da o derece kırışır. 


Kumaş yoğunluğu, yani iplik oranı az ise kırışıklık artar.

İlginizi Çekebilir

Kaymayan Eşarp Kumaşları Nelerdir?
Polyester Kumaş Nedir? - Özellikleri Nelerdir?
Viskon Kumaş Nedir Nasıldır ve Terletir Mi ?
Yazın Sıcağında Terletmeyen Kumaş Türleri
Yaz Kombinlerini Taçlandıracak Eşarp Ve Şal Modelleri

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.